Yamaha XV535 Virago


Forfra

Kælenavn

Flame and Fire

Model

Yamaha XV535

Årgang

1991

Farve

creme

Kilometer

40.000

Pris

40.000, solgt i 2009

Motorvolumen ccm

535

Cylindre

V2

Ventiler pr. cyl.

2

Takt

4

HK - kW

46 / 34

Vægt kg

185

HK/vægt

0,25

Køling

Luft

Gear

5

Transmission

Kardan

Bremser

enkelt skive for - tromle bag

Tankindhold L

14

Sædehøjde mm

780

Max. hastig. km/h

150

Beskrivelse

Selvom jeg havde utroligt mange gode oplevelser med min Honda CX 500 C, var den alligevel ikke en ægte chopper, som vi kender dem fra filmen Easy Rider. Min ambition har altid været at eje sådan en uden at skulle bruge en mindre formue på en Harley-Davidson. Det hænger sammen med at jeg anser den ultimative frihedsfølelse, som knytter sig til en motorcykel for at være ensbetydende med chopperbegrebet.

Mens Honda i første omgang redesignede deres kendte modeller i chopperudgaver (custom), gik Yamaha helt andre veje. Her tog man udgangspunkt i Harley-Davidsons kendte tocylindrede og luftkølede V-motor, idet man konstruerede en tilsvarende, der svært kunne skelnes fra originalen. Men man satsede på en maskine med højere ydelse og af større kvalitet. Herefter konstruerede man stellet. Det endte i 1981 med XV750H Virago, som var udrustet med en tocylindret 75° luftkølet V-motor med en effekt på 62 HK. Bortset fra Yamaha´s nuværende XVS1300A, som har en væskekølet motor, anvendes dens principper fortsat i Yamaha´s Midnight Star-serie.

Virago blev i de efterfølgende tyve år, helt frem til 2001 (XV535 K), produceret i et hav af varianter og motorstørrelser. Serien var en af de største succeser i fabrikkens historie. Bortset fra at motoren var/er bedre end Harleys, var der ikke megen innovation over den, hvis man sammenligner den med det, som Honda præstere i deres VT-serie.

Personligt har jeg den opfattelse, at netop XV535 fra begyndelsen af 90´erne var den model, der kom tættest op ad de to maskiner, der blev vist i Filmen Easy Rider.

Så ville skæbnen at jeg faldt over en XV535 Virago, som netop ikke havde det typiske høje styr med høje og bagudrettede håndtag, men derimod et lige styr, der gjorde, at maskinen lignede den ene af de to motorcykler (Flame and Fire, som Dennis Hopper kørte på) fra Easy Rider til forveksling.

Min Yamaha Virago XV535 var en ægte chopper med alt hvad dertil hører. Den er nem at køre, fordi det er en forholdsvis let motorcykel, der egner sig fortrinlig til ikke for store personer, som har behov for lav sædehøjde. Derudover har den nogle ekstrem gode kørselsegenskaber, især i sving. Den er således også rigtig god som en pigecykel. Motoren accelerer kvik og man er hurtig op i det høje gear. Den har et superfint moment med masser af bundtræk, der gør den særdeles velegnet til choppercruise på landevejene. Det kan slet ikke sammenlignes med det, jeg kendte fra min CX. Viragoen er hård og absolut ikke vibrationsfri. Man kan tydelig mærke de to stempler, der konstant banker op i bagdelen på en. Man skulle tro at man bliver træt på lange stræk, men det er sjovt nok slet ikke tilfældet. Her viser især det lige styr sin styrke. I stedet for at sidde helt oprejst, hvorved man udsætter sig for et maximalt vindpress, der tvinger en til at bruge mange kræfter på at holde fast på styret, sidder man let foroverbøjet og støtter kroppen på styret, hvorved man undgår overbelastning af både armmuskler og overkrop. Derudover var min Virago også udrustet med en lille vindskærm. Selvom den jo er meget lidt chopperagtig, gør den, at man kan tillade en lille åbning på visiret ved lavere hastigheder, hvilket mindsker den klaustrofobiske fornemmelse og letter vejrtrækningen.
Men den var for lille til mig. Der var ikke plads nok, hvis vi begge (Mette og jeg) skulle på tur sammen. Den var for stiv og jeg savnede også lidt motorkraft. Skulle jeg være blevet forelsket i Virago, skulle jeg nok have haft en, der var en nummer større (XV750).

Vurdering

**** (af 6)
XV535 er en ægte chopper og har mange rigtig gode egenskaber. Den er velegenet til mange motorcyklister, men ikke til halvstore drengerøve som undertegnede. Hertil kommer, at jeg er teknofil, hvilket en XV535 (eller for den sag skyld en større Virago) næppe vil kunne tilfredsstille. Jeg benoves over teknisk avancerede løsninger og ingeniørkunst, som man især finder dem på Hondas VF- og VT-serie. Bekendtskabet med XV535 kunne derfor ikke vare så længe.

Yamaha XV535 Virago

En ægte chopper med Easy Rider fornemmelser. Min femte motorcykel.

Til sidetop